Më shumë nga Ekonomia

​Kurti kundër hapjes së valëve të reja të privatizimit – janë në kundërshtim me vendimet e qeverisë

Kandidati për kryeministër nga radhët e Lëvizjes Vetëvendosje Albin Kurti ka kërkuar nga Bordi i AKP-së që të mos hapë valë të reja të privatizimit pasi që ato janë në kundërshtim me vendimet në fuqi. Ai në një postim në Facebook ka thënë se Bordi i AKP-së krejtësisht paligjshëm po synon keqpërdorimin e vakumit institucional...

Zhvillimi ekonomik i varur nga formimi i një qeverie stabile

Fuqizimi i sektorit privat dhe krijimi i vendeve të reja të punës duhet të jenë ndër prioritetet kryesore të Qeverisë së re të Kosovës për vitin 2021, thonë ekspertët për çështje ekonomike, të cilët theksojnë se për t’u realizuar këto duhet të formohet një qeveri stabile. Kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës, Berat Rukiqi, ka...

​Edhe pas 13 vitesh shtet, papunësia problem i madh në Kosovë

Papunësia mbetet shqetësimi dhe problemi kryesor, ani pse sipas të dhënave zyrtare thuhet se ka shënuar rënie. 13 vjet pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës, më shumë se 30 përqind e popullatës janë të papunë. Gratë, rinia dhe të diplomuarit po konsiderohen si kategoritë më të prekura nga papunësia. Kritika po drejtohen për institucionet që...

OEAK: Ekonomia e Kosovës rregullohet, kur të rregullohet politika

Shpërthimi i pandemisë COVID-19 dhe zbulimi i problemeve të shumta që ky fenomen ka shkaktuar, e kanë bërë periudhën e ballafaqimit, me të njëjtën, një nga periudhat me më shumë zhvillime të para viteve të fundit në aspektin ekonomik. Në forumin virtual të radhës, të organizuar nga Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë u diskutua mbi...

Qeveria ndan 12 milionë euro për subvencione

Ministrisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, qeveria në detyrë i ka ndarë 12 milionë euro për subvencione dhe transfere. Vendim ky që është marrë në takimin online të qeverisë në detyrë, për të cilat vendimi ka njoftuar kryeministri në detyrë i Kosovës, Avdullah Hoti. Qeveria ka ndarë 12 milion euro për Ministrinë e Bujqësisë,...

OAK letër kryeministrit ne detyrë: Ndihmoni bizneset se janë duke falimentuar

Oda e Afarizmit të Kosovës (OAK) kërkon nga kryeministri në detyrë, Avdullah Hoti që të ndihmojë bizneset e falimentuara. OAK kërkon që të prolongohet Udhëzimi Administrativ Nr. 06/2019 për Format Standarde të Sinjalizimit të Minierave, së paku deri në ardhjen e Bordit të ri të KPMM – së, në mënyrë që mos të vie deri...

​OAK nënshkruan marrëveshje bashkëpunimi me Fakultetin e Bujqësisë dhe Veterinës

Oda e Afarizmit të Kosovës (OAK) dhe Fakulteti i Bujqësisë dhe Veterinarisë nënshkruan sot një memorandum të bashkëpunimit me qëllim të shkëmbimit dhe ofrimit të këshillave profesionale për bizneset në fushën e bujqësisë dhe veterinarisë, si dhe studentëve të këtij fakulteti t’iu mundësohet praktika profesionale pranë bizneseve anëtare të OAK-ut. Me këtë rast u tha...

Publikohet raporti që shpjegon rregullat për pensionimin e parakohshëm të shërbyesve civilë

Është publikuara raporti i GAP-it i cili shpjegon rregullat dhe procedurat për pensionimin e parakohshëm të shërbyesve civilë. Për të parën herë paraqiten të dhënat e detajuara për moshën e shërbyesve civil në të gjitha organizatat buxhetore. Sipas të dhënave të Thesarit të Shtetit, del që 26.7 përqind te të punësuarve në sektorin publik e...

Grusht shteti në Mianmar do të dëmtojë jashtëzakonisht shumë ekonominë e vendit

Bizneset dhe analistët parashikojnë që grushti i shtetit në Mianmar ka të ngjarë të dëmtojë jashtëzakonisht shumë ekonominë e vendit. Kompanitë e njohura të cilat operojnë në vend thonë se grushti i shtetit tashmë ka vënë në rrezik investime të huaja me vlerë pmiliardëshe. Shtetet e Bashkuara kanë thënë tashmë se po konsiderojnë vendosjen e...

​OAK urëlidhëse në mes studentëve dhe tregut të punës

Me qëllim të rritjes së bashkëpunimit të ndërsjellët, modifikimit të planprogrameve mësimore, ndërlidhjes së studentëve me tregun e punës si dhe krijimit të projekteve të përbashkëta hulumtuese, Oda e Afarizimit të Kosovës (OAK) nënshkruajti memorandum të bashkëpunimit me Fakultetin Ekonomik. OAK dhe Fakulteti Ekonomik përmes këtij memorandumi të bashkëpunimit dhe mirëkuptimit, pajtohen që të krijojnë...

​Të hyrat e Doganës gjatë janarit shënuan rritje 9 për qind

Dogana e Kosovës ka njoftuar se gjatë muajit janar të këtij viti mbledhja e të hyrave ka shënuar rritje prej 9 për qind në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit të kaluar. Sipas doganës kjo rritje është mjaftë domethënëse pasi muaji janar i vitit të kaluar ishte muaj pa ndikimin ekonomik të shkaktuar nga...

​Istogu do të përfitojë dy projekte infrastrukturore nga Ministria e Infrastrukturës

Ministri në detyrë i Infrastrukturës, Arban Abrashi, ka nënshkruar memorandum për financimin e disa projekteve infrastrukturore në Komunën e Istogut, me kryetarin Haki Rugova. Abrashi tha se në Komunën e Istogut, Ministria e Infrastrukturës do të investojë në dy projekte infrastrukturore, në vlerë prej gjysmë milioni euro, që do të shërbejnë në kompletimin e infrastrukturës...

​MEA nënshkruan marrëveshje gati 3 milionë euro me qeverinë japoneze

Ministria e Ekonomisë dhe Ambientit(MEA) dhe JICA japoneze kanë nënshkruar Marrëveshjen për realizimin e Projektit për bashkëpunim teknik me 4 komuna, kjo me qëllim të përmirësimit në menaxhimin e mbeturinave. Marrëveshja e cila kap shumën prej 2.8 milionë euro është nënshkruar nga sekretari i Ministrisë së Ekonomisë dhe Ambientit, Fatos Qerimi dhe zëvendëspërfaqësuesi i JICA-s...

​Ministri Nitaj merr pjesë në lansimin e Raportit Global të Zhvillimit Njerëzor në Kosovë

Ministri në detyrë i Ekonomisë dhe Ambientit, Muharrem Nitaj, sot ka marrë pjesë në konferencën virtuale të lansimit të Raportit Global të Zhvillimit Njerëzor në Kosovë. Penalistë të konferencës virtuale ishin edhe përfaqësuesja e përhershme e UNDP-së, Spoljaric Egger dhe ambasadorja e Suedisë në Kosovë, Karin Hernmarck. Ministri Nitaj tha se ende po përballemi me...

ATK njoftim të rëndësishëm për tatimpaguesit borxhlinj

Administrata Tatimore e Kosovës ka njoftuar të gjithë tatimpaguesit se si pasojë e gjendjes së vështirësuar ekonomike të krijuar nga pandemia COVID-19, do të hiqen ndëshkimet për të gjithë tatimpaguesit të cilët kryejnë pagesën e plotë të tatimit bazë (kryegjësë) dhe interesit. Ndër të tjera ATK bën të ditur se gjithë personat fizikë dhe juridik,...