• 5 October, 2022
  1. Home
  2. Kulturë

Category: Kulturë

127 vjet më parë u mbajt kongresi i parë gjuhësor shqiptar

127 vjet më parë u mbajt kongresi i parë gjuhësor shqiptar

127 vjet më parë, më 3 tetor 1895, përfundonte punimet kongresi i parë gjuhësor shqiptar. Ky kongres u mbajt në Koriliano Kalabro, të Provincës së Kozencës dhe u pasqyrua gjerësisht nga shtypi italian dhe europian…

73 vjet pa Mid’hat Frashërin, njeriu që i kushtoi jetën çështjes kombëtare shqiptare

73 vjet pa Mid’hat Frashërin, njeriu që i kushtoi jetën çështjes kombëtare shqiptare

Sot, përkujtojmë 73-vjetorin e vdekjes së publicistit, shkrimtarit, përkthyesit, albanologut, diplomatit dhe veprimtarit të çështjes kombëtare shqiptare, Mid’hat Frashëri (1880-1949). Mid’hat Frashëri ishte publicist, shkrimtar, përkthyes, albanolog, diplomat dhe veprimtar i çështjes kombëtare shqiptare. Lindi…

Letra emocionuese që Abraham Lincoln i dërgoi mësuesit të djalit të tij

Letra emocionuese që Abraham Lincoln i dërgoi mësuesit të djalit të tij

E cili prind, sot nuk do të kishte dashur t’i drejtohej mësuesit të fëmijës së tij, ashtu si Abraham Lincoln mësuesit të të birit. Prandaj, meqë sot është dita e parë e vitit të ri…

Shtëpia e Kadaresë bëhet muze, brenda të ekspozuara objektet dhe veprat e gjeniut të letrave

Shtëpia e Kadaresë bëhet muze, brenda të ekspozuara objektet dhe veprat e gjeniut të letrave

Në Gjirokastër është hapur Muzeu Kadare. Deri më tani shtëpia e shkrimtarit të madh nuk kishte investimin e duhur për Muze nga ana e autoriteteve, ndërsa  interesi i vizitorëve ka qenë i lartë. Kjo banesë…

Prof.Dr.Maloku: “Gjuha (paqësore) bashkon kombin, gjuha e urrejtjes (përçan) shtetin”

Prof.Dr.Maloku: “Gjuha (paqësore) bashkon kombin, gjuha e urrejtjes (përçan) shtetin”

Prof. Dr. Fadil Maloku (Ja shpjegimi sociologjik për; gjuhën e urrejtjes, frustrimit, komplekseve dhe protagonizmave tonë individual e kolektiv…) 1. Kohëve të fundit, përveç politikanëve, moderatorëve, e pedagogëve të shndrruar në (b)analist, edhe ca gazetarë…

79 vjet nga lindja e veprimtarit Jusuf Gërvalla

79 vjet nga lindja e veprimtarit Jusuf Gërvalla

Më 1 tetor të vitit 1943 lindi Jusuf Gërvalla. Ka qenë veprimtar, shkrimtar dhe muzikant shqiptar, si dhe themelues i grupit irredentist Lëvizja Kombëtare për Çlirimin e Kosovës. Sot në ditëlindjen e tij, KultPlus ju…

Misteri i dorëshkrimit të Arkimedit

Misteri i dorëshkrimit të Arkimedit

Identifikimi i një dorëshkrimi në 1906, që përmban disa nga veprat e Arkimedit, duke përfshirë Metodën e Teoremave Mekanike, është pothuajse aq i shquar sa dhe vetë përmbajtja e tij. Në 1840-ën, një vizitor dhe…

Përkthimi, pasuria e përjetshme e njerëzimit

Përkthimi, pasuria e përjetshme e njerëzimit

Pse 30 shtatori është përzgjedhur nga OKB-ja si Dita Ndërkombëtare e Përkthimit? Sepse 30 shtatori është festa e Shën Jeronimit, përkthyesit të Biblës, i cili konsiderohet edhe si shenjtori mbrojtës i përkthyesve. Shën Jeronimi ishte…