Kundër dezinformimit me ndihmën e inteligjencës artificiale

Përparimi i shpejtë i teknologjive dixhitale dhe inteligjencës artificiale (AI) në periudhën e kaluar ka transformuar plotësisht aspekte të ndryshme të shoqërisë, duke përfshirë mënyrat në të cilat krijohet, shpërndahet dhe konsumohet informacioni. Përveç avantazheve të dukshme, inteligjenca artificiale krijon edhe sfida të rëndësishme, veçanërisht në fushën e dezinformimit. Tashmë po vërehen shembuj të përdorimit të inteligjencës artificiale për të gjeneruar përmbajtje të rreme. Në vitin e kaluar, disa nga përmbajtjet e rreme më të njohura që u krijuan me ndihmën e inteligjencës artificiale (kryesisht mjetet e gjenerimit të fotografive me AI – Dal-E dhe Midjourney) janë një foto e Parisit e mbuluar me mbeturina, si dhe një foto e Elon Musk duke ecur dorë për dore me Mary Barrom, e cila është drejtuesja e General Electric, e cila është konkurrenti kryesor i Musk.

Të paharrueshme janë edhe fotot e Papa Françeskut në “Balenciaga” apo arrestimi fallco i Donald Trump. Përveç kësaj, në skenën vendase po shfaqen edhe përmbajtje të rreme të krijuara me ndihmën e teknologjive inteligjente. Pranimi artificial i Elon Musk se ai është me origjinë nga Republika Srpska ose fjalimi i Dodik në të cilin ai thotë se e do Bosnjën dhe Hercegovinën janë vetëm disa shembuj se si teknologjitë moderne mund të përdoren kryesisht për të gjeneruar përmbajtje satirike dhe argëtuese.
Në çdo rast, sfidat e paraqitura nga AI në fushën e dezinformimit janë të shumta dhe komplekse. Një nga sfidat kryesore në gjenerimin dhe përhapjen e dezinformatave është lehtësia me të cilën mund të krijohet përmbajtje false. Algoritmet e inteligjencës artificiale janë në gjendje të gjenerojnë imazhe, video dhe regjistrime audio me pamje realiste, duke e bërë të vështirë dallimin midis përmbajtjes reale dhe asaj imagjinare. Kjo mjegullim i kufijve midis përmbajtjes së vërtetë dhe asaj të rreme ndërlikon përpjekjet për të identifikuar në mënyrë efektive dhe për të zbutur përhapjen e dezinformatave.

Përveç kësaj, AI mundëson automatizimin e procesit të krijimit dhe përhapjes së dezinformatave, gjë që çon në një përhapje më të shpejtë dhe më masive të përmbajtjes së rreme në internet. Algoritmet mund të gjenerojnë sasi të mëdha të dezinformatave në një periudhë të shkurtër kohore, duke e bërë të vështirë reagimin efektiv ndaj përhapjes së tij dhe kundërshtimin e tij. Një problem tjetër është se algoritmet mund të analizojnë të dhënat e përdoruesve dhe të personalizojnë dezinformatat për ta bërë atë më bindës dhe më të përshtatshëm për grupet e synuara të përdoruesve. Kjo mund të çojë në manipulime më efektive dhe një ndikim më të madh të dezinformimit tek individët dhe shoqëria në tërësi, pasi ai është i përshtatur për interesat dhe qëndrimet individuale të përdoruesve./AlsatM

Read Previous

BE-ja paralajmëron pasoja për Kosovën nëse s’e themelon Asociacionin

Read Next

Stano: Takimi Bislimi-Petkoviq është i fokusuar në zgjidhjen e pasojave të vendimit BQK’së