A është vera shkaku i dhimbjeve të kokës?

Gjatë muajve të dimrit, dhe veçanërisht gjatë pushimeve, shumë preferojnë verën e kuqe. Sidoqoftë, disa njerëz e shmangin për shkak të dhimbjes rraskapitëse së kokës.

Gjatë muajve të dimrit, dhe veçanërisht gjatë pushimeve, shumë preferojnë verën e kuqe. Sidoqoftë, disa njerëz e shmangin për shkak të dhimbjes rraskapitëse së kokës.

Vera e kuqe ka qenë prej kohësh fajtori për dhimbjet e kokës, posaçërisht migrenën, dhe pyetja që lind është nëse ajo me të drejtë ka fituar një reputacion të tillë.

Për fillestarët është e rëndësishme të dinë se vera e kuqe nuk është shkaku i dhimbjeve të kokës. Në fakt klasifikohet si shkas i saj, raporton Popsugar.

“Shkaku është gjithçka që mund të çojë në një dhimbje koke. Shkaktari i zakonshëm i migrenës është ushqimi, siç janë djathi dhe çokollata, por edhe moti. Sidoqoftë, shkas për një dhimbje koke në një person nuk është domosdo shkas te një person tjetër – shkaktarët nuk janë universalë”, shpjegon Joy Guy, një neurolog nga Kalifornia.

Kjo do të thotë që një person mund të besojë se vera e kuqe shkakton dhimbje koke, dhe një tjetër mund të pijë një gotë ose më shumë prej tyre pa ndonjë problem.

Sipas Fondacionit Amerikan të Migrenës, të sëmurët nga migrena raportojnë më shpesh verën e kuqe si shkak, por studimet kanë treguar se pijet e tjera alkoolike shkaktojnë dhimbje koke në të njëjtën masë.

Sipas një teorie, dhimbja e kokës e shkaktuar nga vera e kuqe thotë se ky lloj specifik i alkoolit përmban substanca që shkaktojnë dhimbje koke, të tilla si taninet ose polifenolët bimorë natyralë që gjenden në rrush.

“Taninet mendohet se luajnë një rol kryesor në shkaktimin e migrenës për shkak të mënyrës se si ato ndikojnë në nivelet e serotoninës. Për shembull, ndërsa nivelet e serotoninës ndryshojnë ose rriten, ky stimul mund të shkaktojë një migrenë”, tha Guy.

Një përbërës tjetër i verës së kuqe quhet sulfite. Disa prodhohen natyrshëm gjatë procesit të fermentimit, ndërsa të tjerët shtohen si ruajtës. Ato gjenden si në verën e kuqe ashtu edhe në të bardhën.

Sulfitet mund të shkaktojnë astmë dhe reaksione alergjike, por ato nuk duhet të shkaktojnë dhimbje koke më vete. Ruajtës të tjerë si nitrat, nitrit dhe glutamat monosodium janë gjithashtu faktorë të njohur nxitës.

“Dhimbjet e kokës të shkaktuara nga alkooli shpesh shoqërohen me efektet që ka alkooli në enët e gjakut, efektin në funksionin e zemrës dhe dehidratimin. Në përgjithësi, jo të gjithë reagojnë ndaj alkoolit në të njëjtën mënyrë, por ata që vuajnë rregullisht nga migrena ose dhimbje koke kanë më shumë gjasa të zhvillojnë dhimbje koke të shkaktuara nga alkooli”, shpjegon Guy.

Nëse jeni të prirë për të zhvilluar migrenë brenda disa orësh pas konsumimit të alkoolit, konsultohuni me një mjek për të zbuluar nëse është e mundur që një gotë me pije tuaj të preferuar të jetë shkaktar për ndjenjën e pakëndshme.

Read Previous

Dëmtohet ura në rrugën “Mithat Frashëri” në Gjakovë

Read Next

Qytetarët flasin për koalicionet parazgjedhore