Banka qendrore zvicerane mund të rrisë sërish normat e interesit

Ekonomistët presin që banka qendrore zvicerane të rrisë normat e interesit për herë të fundit në shtator, edhe pse inflacioni po ngadalësohet më shpejt se sa kishte pritur rregullatori i vendit, raporton Bloomberg.

Banka do të rrisë normat me 25 pikë bazë në 2 për qind në mbledhjen e saj të radhës më 21 shtator, kur të marrë një vendim për politikën monetare, sipas të dhënave nga një sondazh i Bloomberg i kryer nga 4 deri në 10 gusht. Normat e interesit do të qëndrojnë në këtë nivel për një vit, dhe ulja e parë pritet në shtator 2024 dhe tre muaj të tjerë pas kësaj.

Parashikimi i ekonomistëve për inflacionin është dukshëm më optimist se ai i bankës qendrore. Në vlerësimet e saj të fundit të inflacionit, të publikuara në qershor, Banka Kombëtare Zvicerane tha se rritja e çmimeve të konsumit do të rikuperohej nga ultësirat e fundit dhe do të përshpejtohej në një kulm prej 2.3% në tremujorin e tretë të 2024.

Në të kundërt, ekonomistët presin që norma e inflacionit të mbetet nën kufirin e sipërm të rregullatorit prej 2% këtë tremujor dhe të mbetet nën atë nivel deri në fund të 2024. Në bazë vjetore, banka qendrore pret që inflacioni të jetë mesatarisht 2.2% në vitin 2024, ndërsa vlerësimi mesatar i të anketuarve ishte 1.5%.

Inflacioni në Zvicër dhe parashikimet e ekonomistëve dhe bankës qendrore për zhvillimin e saj në të ardhmen. Infografia: Bloomberg

Edhe pse ekonomistët presin ende një rritje në shtator, sondazhi mund të rrisë dyshimet se sa larg do të veprojë banka qendrore zvicerane në vazhdim. Guvernatori i bankës qendrore Thomas Jordan tha në qershor se “rritje të mëtejshme të normave të interesit ka të ngjarë të nevojiten për të ngadalësuar përgjithmonë inflacionin në nivele nën 2 për qind”, duke pasur parasysh se një valë rritjesh të qirasë pritet në gjysmën e dytë të këtij viti. dhe energjia elektrike është pritet të rritet në janar.

Por vlerësimi i mprehtë i fundit i frangut, i cili mbron Zvicrën nga presionet e çmimeve të shkaktuara nga mallrat e importuara, dhe shenjat e ngadalësimit të aktivitetit ekonomik mund të kenë ndryshuar mendjen e rregullatorit. Banka qendrore do të prezantojë parashikimin e saj të ardhshëm të inflacionit së bashku me një vendim për normat e interesit në mbledhjen e shtatorit.

Një studim i veçantë të hënën tregoi se kompanitë në Zvicër nuk po planifikojnë rritje të mëdha pagash. Ndërsa sindikatat zvicerane po kërkojnë rritje vjetore prej 5% në të gjitha industritë, rreth 4,500 biznese i thanë qendrës kërkimore ekonomike KOF se presin një rritje mesatare të pagës prej rreth 2% gjatë 12 muajve të ardhshëm.

Megjithëse negociatat midis sindikatave dhe punëdhënësve janë ende në vazhdim, kjo mund të nënkuptojë se Banka Kombëtare e Zvicrës nuk duhet të ketë frikë nga presionet serioze mbi çmimet e lidhura me pagat.

Qendra e Kërkimeve Ekonomike “KOF” theksoi se industritë që janë të orientuara drejt eksportit të mallrave dhe shërbimeve presin rritje më të dobëta të pagave, ndërsa sektorët që kanë fokus tregun e brendshëm presin rritje më të larta. Industria e restoranteve dhe hotelerisë janë në krye të renditjes, me një rritje prej 3.8% të pagave të pritura, dhe në sektorin e prodhimit – një rritje prej vetëm 1.5%. /alsat.mk/

Read Previous

Varianti i ri i COVID, gati vaksina e re në SHBA, por pak interes për ta marrë

Read Next

Mancini: Federata nuk donte që unë të qëndroja, presidenti ka bërë shumë gabime