• 10 December, 2022

Ndikimi i pandemisë në ekonomi, eksporti shënon rritje

Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë (OEAK) ka organizuar tryezën “Indeksi i konkurrueshmërisë së prodhimit”, ku janë prezantuar të gjeturat e një studimi mbi konkurrueshmërinë e këtij sektori, raporton Ekonomia Online.

Kryetari i OEAK-së, Arian Zeka tha se kanë hulumtuar 83 ndërmarrje ku shumica kanë qenë në rajonin e Prishtinës.

Në bazë të të gjeturave ai tha se ka pasur rënie sa i përket konkurrueshmërisë së prodhimit, por që ka pasur rritje të kënaqshme të eksporteve drejt vendeve të tjera.

“Sot jemi për të prezantuar të gjeturat e konkurruehsmërisë së vitit 2021. Nuk është që këtë vit pandemia ka marrë fund po kemi dashur të shohim këta muaj të shohim ndikimin e pandemisë. Studimi është zhvilluar në 83 ndërmarrje, ku 50% kanë qenë në rajonin e Prishtinës”.

“Mostra sipas punëtorëve pjesa dominuese kanë qenë kompani që kanë pasur mbi 50 punëtorë po këtë vit kemi pjesëmarrje më të madhe që nuk kanë më tepër se 10 punëtorë. Ka pasur një rënie sa i përket konkurrueshmërisë së prodhimit. Mesatarja e indeksit është i vlerësuar prej 5.03 që do të thotë se nuk mund të jemi të kënaqur dhe duhet të bëhet më shumë nga ana e institucioneve”.

“Indikatori që ka marrë vlerësimin më të lartë është infrastruktura rrugore. Indikatori tjetër është qasja në energji elektrike. Indeksi tjetër është ai infrastrukturës së cilësisë”.

Read Previous

Violonçelistja në Paris luan për pacientët, pasi ‘muzika qetëson dhimbjen’

Read Next

Një kafe e fortë 30 minuta para stërvitjes mund t’ju ndihmojë të hiqni dhjamin