• 9 December, 2022

Ukraina do të aplikojë zyrtarisht për pranimin në NATO

Presidenti ukrainas, Volodymyr Zelensky, deklaroi të premten, pas lëvizjes së fundit të Rusisë për të nënshkruar zyrtarisht traktatet për aneksimin e territorit ukrainas, se Kievi do të aplikojë zyrtarisht në Organizatën e Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO).

Në një video-mesazh, duke iu drejtuar kombit, Zelensky ndau se “sot, Ukraina po aplikon de jure… Ne po bëjmë hapin tonë vendimtar duke nënshkruar kërkesën e Ukrainës për anëtarësim të përshpejtuar në NATO”.

Zelensky theksoi se Kievi tashmë ka provuar “de facto” përputhshmërinë e tij me standardet e Aleancës.

Kreu i Ukrainës komentoi më tej se vendi i tij refuzon të zhvillojë bisedime me Moskën për sa kohë që presidenti rus Vladimir Putin është udhëheqësi.

Zelensky shtoi se e di që anëtarësimi është i mundur, pasi ka parë Finlandën dhe Suedinë të fillojnë anëtarësimin në Aleancë këtë vit pa një plan veprimi.

“Kjo është gjithashtu e drejtë për Ukrainën. Ky është konsolidimi në nivelin e traktatit të asaj që tashmë është arritur në jetë dhe cilat janë vlerat tona”.

Nuk ishte menjëherë e qartë se çfarë do të thoshte një aplikim “i përshpejtuar”, pasi pranimi në NATO kërkon mbështetjen unanime të anëtarëve të aleancës.

Gjatë luftës shtatë-mujore të Rusisë në vendin fqinj, Ukraina ka hequr sistemet e armëve të epokës sovjetike dhe ka përdorur ordinanca dhe armë të standardeve të NATO-s, megjithëse procesi është ende në vazhdim.

Ukraina, vendet perëndimore dhe Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara kanë denoncuar lëvizjen e Putinit për të aneksuar rajonet e Ukrainës, që përfaqëson një përshkallëzim të madh në luftën që filloi me pushtimin e Rusisë më 24 shkurt. /Albanianpost.com

Read Previous

Sarrazin: Procesi i Berlini s’është kundër asnjë projekti, përfshirë edhe Ballkanin e Hapur

Read Next

Është mbajtur mbledhja e jashtëzakonshme e komitetit për komunitete