BQE-ja paralajmëron bankat e Eurozonës nëse fondet e tyre kanë probleme

Bankat kryesore të Eurozonës mund të goditen nëse klientët e tyre financiarë tërheqin depozitat e tyre ose përballen me probleme, paralajmëron Banka Qendrore Evropiane.

BQE-ja ka shqyrtuar rrezikun e përhapjes nga të ashtuquajturat banka hije, si fondet dhe kompanitë e tjera financiare që ofrojnë fonde në forma të ndryshme te huadhënësit.

Ky studim zbuloi se ekspozimi si për sa i përket aktiveve bankare, ishte i përqendruar në 13 huadhënësit kryesorë të Eurozonës.

Rreziku më i madh që identifikoi ishte se bankat në hije tërhoqën fondet e tyre nga bankat, si depozitat dhe marrëveshjet e riblerjes. Këto përbëjnë 13 për qind të të gjitha detyrimeve të bankave tradicionale ose më shumë për bankat më të mëdha.

Po ashtu, BQE-ja ka shpjeguar se ky financim mund të jetë shumë i ndjeshëm ndaj cilësisë së kredisë së bankave marrëse dhe mund të përforcojë presionet e financimit me të cilat përballen bankat nëse qëndrueshmëria e bazave të tyre vihet në dyshim.

Nëse një ose një grup i këtyre – bankave do të ishte nën presion apo në një situatë të vështirë, ndoshta do të kishte pasoja të konsiderueshme në drejtim të aftësisë së pjesëve të rëndësishme të sektorit për të menaxhuar likuiditetin dhe rreziqet e tregut.

/Telegrafi/

Read Previous

Kurti sot takon Borrellin e Lajçakun

Read Next

OKB shpreh shqetësimin për planin e Britanisë për emigrantët