Televizioni zviceran me kronikë për shqiptarët e Zvicrës, në fokus: dasmat, makinat e shtrenjta dhe “gjahu” për gjetjen e partnerëve në Kosovë

Televizioni zviceran SRF së fundmi i ka dedikuar një artikull të rinjve kosovarë që jetojnë në Zvicër. Artikulli bazohet në martesat që ndodhin çdo vit mes Zvicrës dhe Kosovës dhe se si familjet e thonë fjalën e fundit në këtë çështje. Takimet e dashurive mes të rinjve duhet të ndodhin krejt natyrshëm, por për prindërit e këtyre të rinjve, kjo nuk vlen. Në një sondazh të rrugës që ka krijuar gazeta, qartazi shihet se shumë të rinj zviceranë kosovarë duan dëshpërimisht dikë me të njëjtin prejardhje.

Më poshtë artikulli i plotë:

Gjuetia e thesarit në Kosovë

Ka qindra martesa të reja çdo vit mes Zvicrës dhe Kosovës. Familjet duan të thonë fjalën e fundit – të rinjtë luftojnë.

Vera në Prishtinë, Shacit janë këtu. Kështu quhen kosovarët e vendeve gjermanishtfolëse. Në rrugë qarkullojnë makina me targa zvicerane – Mercedes, Ferrari, Porsche nga Baselland, Cyrih, Aargau – flitet gjermanishtja zvicerane. Shacit janë këtu për vizitën e detyrueshme familjare në shtëpinë e tyre të dytë dhe disa prej tyre shpresojnë të gjejnë një shoqërues për gjithë jetën.

Jeta e natës: Një shfaqje nusesh

Në një mbrëmje, basi i rëndë muzikor po lulëzon në një nga klubet më të mëdha në Kosovë. Drita është e zbehtë, një shfaqje me dritë lazer shfaq një shteg drejt atmosferëz së ndezur. Çdo minutë, gra dhe burra të rinj me stil të përsosur kalojnë nëpër klubet e natës dhe lënë pas aromë të rëndë parfumi dhe deodoranti.

Përshtypjet e para kanë rëndësi, ju e dini këtë. Në fund të fundit, ata mund të takonin dashurinë e tyre të madhe këtu. Është një pamje e mrekullueshme dhe për t’u parë. Në klub atë mbrëmje janë edhe Gabriela Tomes dhe Dorentina Dauti. Ato theksojnë: vetëm për t’u argëtuar, për të festuar e për të kërcyer me Shaci të tjerë.

Balanca midis traditës dhe modernitetit

Gabriela Tomes dhe Dorentina Dauti janë kosovare zvicerane nga Thurgau. Si shumë të rinj kosovarë nga Zvicra, ato përpiqen të mbushin hendekun midis dy kulturave. Takimet e dashurisë janë një çështje private për të dyja, edhe pse e dinë që disa nga familjarët e tyre e shohin ndryshe. Janë 23 vjeç, as të fejuara dhe as të martuara.

Ato janë të vetëdijshme për konfliktin në të cilin gjenden. “Nga njëra anë, dua të bëj familjen time të lumtur, por në të njëjtën kohë nuk dua që prindërit e mi të më largojnë asgjë atje. Është zgjedhja ime me kë do të takohem”, thotë Tomes. Ato kanë refuzuar ofertat e mëparshme për takime. “Kam plane të tjera, dua të shkoj në shkollë. Thjesht kam ide të ndryshme për jetën për momentin”, thotë Dauti. Ato kanë mbështetje të lartë për gjeneratën e re të kosovarëve zviceranë. Një brez në trazira që përpiqet të gjejë rrugën e mesme midis zonave të konfliktit.

Shacit duan njëri-tjetrin

Por jo të gjithë janë kaq të vetëvendosur. Sondazhi i rrugës tregon se shumë të rinj zviceranë kosovarë duan dëshpërimisht dikë me të njëjtin prejardhje. Kështu kërkon familja, por këtë duan për vete. Për ta është më e rëndësishme që tradita të vazhdojë, që gruaja e ardhshme t’i përgjigjet ideve të prindërve, të njohë zakonet kulturore të Kosovës dhe të flasë shqip me gjyshërit.

Për Tomes dhe Dautin, nga ana tjetër, është e qartë se do të vendosin vetë se me kë do të martohen, nuk ka rëndësi nëse prindërit e tyre do të jenë të kënaqur me zgjedhjen. Gjithsesi – kjo pyetje ka kohë. Për momentin gjëra të tjera janë më të rëndësishme, si kërcimi në klub dhe studimi pas verës. / KultPlus.com

Read Previous

“Ky është sekreti për zhvillimin e Shqipërisë”, deklarata e ministrit të financave Filip Noga

Read Next

Si të lehtësoni djegien nga hithra?