Një tjetër shtet në kolaps nga kriza energjetike

Shpallet gjendja e jashtëzakonshme në Moldavi

55 nga 63 ligjvënësit e Partisë në pushtet Aksion dhe Solidaritet votuan në favor të masës së jashtëzakonshme. Aktualisht Moldavia e merr gazin e saj për nevojat e saj për ngrohje dhe industrinë nga Rusia nëpërmjet Moldovagaz, një kompani e krijuar me gjigantin rus Gazprom. Tani me shpalljen e gjendjes së jashtëzakonshme njëmujore Chisinau do të mund të marrë gaz nga vende të tjera evropiane.

“Ne duhet të përballemi me këtë situatë kritike”, i tha parlamentit kryeministrja moldave Natalia Gavrilita. Vendet evropiane kanë akuzuar Moskën për përkeqësimin e krizës duke refuzuar të japë gaz shtesë. Rusia i ka hedhur poshtë akuzat. Gavrilita tha se Moldavia ishte ende duke negociuar me Gazprom për të zgjidhur krizën, por tha se ajo nuk kishte “nuk kishte besim” në suksesin e tyre. Kryeministri shtoi se ishte “e nevojshme të veprohet” për të parandaluar Moldavinë nga privimi i gazit dhe ka akuzuar dy kompanitë se nuk i kanë mbajtur premtimet e tyre për furnizimet.

Në shtator, Gazprom dhe Moldovagaz ranë dakord të zgjasin kontratën e tyre deri më 31 Tetor. Por vitin e kaluar kompania ruse ngriti çmimet e saj pasi Evropa përballet me një krizë gazi për shkak të rimëkëmbjes ekonomike pas pandemisë dhe stoqeve të ulëta para dimrit. Kritikët e Kremlinit argumentojnë se Moska rriti tarifat për të ndëshkuar Moldavinë pas zgjedhjes së presidentit pro-evropian Maia Sandu në vitin 2020. Negociatat janë gjithashtu të komplikuara pasi gazi moldav duhet të kalojë përmes territorit pro-rus të Transdniestrisë.

Read Previous

ME ELDITËN – Cilat janë kualitetet e familjeve të shëndosha?

Read Next

“Delta” nuk ka përfunduar ende?