• 8 February, 2023

Kurti: Viktimave të dhunës do t’u ofrohet ndihmë nga secili institucion

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka marrë pjesë në lansimin e Protokollit Shtetëror për Trajtimin e Rasteve të Dhunës, ku ka thënë se ky dokument do të përdoret nga të gjitha institucionet përgjegjëse për trajtimin e dhunës seksuale.

Kurti, gjithashtu, ka dhënë detaje për Protokollin e lansuar, duke thënë se tashmë viktimave të dhunës do t’u ofrohet ndihmë nga secili institucion që e kontaktojnë.

Ky dokument, sipas Kurtit, nuk do ta lejojë papërgjegjësinë dhe hedhjen e fajit nga një institucion te tjetri, përkundrazi do të shmangen papërgjegjësitë dhe neglizhimet.

“Protokolli Shtetëror për Trajtimin e Rasteve të Dhunës është dokument pune për t’u përdorur nga të gjitha institucionet përgjegjëse për trajtimin e dhunës seksuale. Ky protokoll synon të qartësojë se viktima nuk ka rëndësi a kontakton së parë në emergjencë, denoncon rastin në polici, kontakton me mbrojtësin e viktimave, apo kërkon ndihmë në ndonjë qendër për gratë e dhunuara”, ka deklaruar Kurti.

“Nuk mund të lejohet papërgjegjësitë ku institucionet i hedhin fajet njëra-tjetrës për mosveprim, gjithashtu shmangin përgjegjësitë dhe neglizhojnë thirrjet e viktimave të dhunës. Pavarësisht, secili institucion merr informatën së pari për rastin, duhet të fillojë menjëherë trajtimin me profesionalizëm, dhe duhet të përmbushen të gjitha nevojat specifike të viktimave, nëpërmjet qasjes shumësektoriale e të koordinuara”, ka vijuar ai.

Kurti ka theksuar se në shumë raste viktimat e dhunës nuk e kanë marrë trajtimin e duhur, dhe sipas tij “dhunuesit e abuzuesit nuk e kanë marrë dënimin e duhur”.

Kryeministri i ka përmendur edhe disa nga ndryshimet e parapara në Kodin Penal.

“Në ndryshimet që kemi paraparë në Kodin Penal, janë këto do t’i ndalohet punësimi në institucione publike, do t’i ndalohet kandidimi në institucion lokal apo qendror, do t’i merret leja e vozitjes, trajtimi i lëndëve nuk do të zgjasë më shumë se një vit dhe emrat e dhunuesve do të publikohen në faqe të KGJK”, ka deklaruar ai.

Kurti ka bërë thirrje për angazhim maksimal të të gjitha institucioneve për ta “çrrënjosur dhunën në baza gjinore”. /EO/

Read Previous

Lewandowski: Humbja ndaj Francës e pashmangshme, qëllimi ynë ishte kalimi i grupeve

Read Next

Hyn në fuqi embargoja për importin e naftës ruse në BE