• 5 December, 2022

IEA: Tregjet globale të gazit do të mbeten të shtrënguara edhe në vitin 2023

Tregjet globale të gazit natyror ka të ngjarë të mbeten të shtrënguara edhe në vitin 2023 pasi Rusia kufizon furnizimet dhe Evropa shkurton përdorimin mes çmimeve të larta dhe masave të kursimit të energjisë, ka thënë Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA).

Konsumi global i gazit pritet të bjerë me 0.8 për qind në vitin 2022 – rezultat i një tkurrjeje rekord prej 10 për qind në Evropë dhe kërkesës statike në Azi-Paqësor – dhe të rritet vetëm 0.4 për qind vitin e ardhshëm, tha IEA në raportin e saj tremujor të tregut të gazit.

Megjithatë, perspektiva e tregut është subjekt i një “niveli të lartë pasigurie” për shkak të veprimeve të ardhshme të Rusisë dhe efektit ekonomik të çmimeve të larta të energjisë me kalimin e kohës, tha IEA.

“Pushtimi rus i Ukrainës dhe reduktimet e mprehta në furnizimet me gaz natyror në Evropë po shkaktojnë dëm të konsiderueshëm për konsumatorët, bizneset dhe ekonomitë e tëra – jo vetëm në Evropë, por edhe në ekonomitë në zhvillim dhe në zhvillim”, tha Keisuke Sadamori, drejtoresha e IEA-së për tregjet e energjisë dhe sigurinë, shkruan Al Jazeera.

“Perspektiva për tregjet e gazit mbetet e turbullt, jo vetëm për shkak të sjelljes së pamatur dhe të paparashikueshme të Rusisë, e cila ka shkatërruar reputacionin e saj si një furnizues i besueshëm. Por të gjitha shenjat tregojnë se tregjet mbeten shumë të shtrënguara edhe në vitin 2023”.

Furnizimi i Rusisë me gaz në Evropë është pakësuar në një rrjedhë që nga mbyllja e Nord Stream 1 muajin e kaluar dhe zbulimi i fundit i rrjedhjeve në tubacion.

Moska ka kërcënuar se do të sanksionojë firmën ukrainase të energjisë Naftogaz, një nga rrugët e fundit të mbetura të furnizimit me gaz rus në Evropë, një veprim që do të përkeqësonte mungesën e energjisë që vjen në dimër.

Evropa ka kompensuar rënien e furnizimeve me gaz rus duke importuar LNG dhe duke përdorur furnizime alternative të tubacioneve nga prodhues të tillë si Norvegjia.

IEA tha se priste që importet e LNG të Evropës të rriteshin me më shumë se 60 miliardë metra kub këtë vit, duke e mbajtur tregun nën presion për periudhën afatshkurtër dhe afatmesme.

Një rritje e tillë mund të tërheqë importet nga Azia, duke i mbajtur ato më të ulëta se vitin e kaluar për pjesën tjetër të vitit 2022, tha IEA.

Megjithatë, kontratat e reja të Kinës për LNG që nga viti 2021 dhe një dimër më i ftohtë se mesatarja mund të shkaktojnë kërkesë shtesë nga Azia Verilindore, tha organizata ndërqeveritare me bazë në Paris. /Albanianpost.com

Read Previous

Zelensky, një ndër favoritët për Çmimin Nobel për Paqe

Read Next

Avioni supersonik mund t’ju çojë nga Londra në New York në 80 minuta