72 kilogramë ar u importuan në Kosovë këtë vit

482058527


Gjatë pandemisë, në vitin 2021, në Kosovë ka pasur rritje të importit të arit në Kosovë, tregojnë të dhënat zyrtare të Doganës së Kosovës. Nga janari i këtij viti e deri në gusht, janë importuar mbi 72 kilogramë metale të çmuara, apo rreth 30 kilogramë më shumë sesa vitin e kaluar.

Në vitin 2020 ishin importuar rreth 33 kilogramë, më 2019 45 kilogramë, në vitin 2018 rreth 56 kilogramë dhe në vitin 2017 ishin importuar 44 kilogramë ari.

Për këto pesë vjet, Adriatik Stavileci, zëdhënës në Doganat e Kosovës, është shprehur se janë importuar “rreth 270 kilogramë me vlerë mbi 7 milionë euro”.

Importi bëhet kryesisht nga Turqia dhe Italia.

Një kilogram ari, sipas Shoqatës së Artarëve të Kosovës, sillet rreth 49,000 euro.

Kryetari i kësaj shoqate, Enver Pakashtica, ka thënë për Radion Evropa e Lirë se sivjet ka pasur rritje të shitjes së metalit të çmuar më shumë sesa vitin paraprak.

Vitin e kaluar, Kosova është përballur me masa kufizuese për parandalimin dhe luftimin e pandemisë COVID-19 dhe nuk është lejuar organizimi i ahengjeve dhe gjatë pushimeve ka ardhur një numër i vogël i qytetarëve të Kosovës, që jetojnë në vende të ndryshme të Evropës.

Ndërkaq, sivjet dasmat dhe ahengjet e ndryshme janë lejuar, çka ka bërë që të ketë përmirësim edhe në shitjen e arit. Në këto tubime, zakonisht gratë vendosin më shumë ari, si vathë, unaza, byzylykë dhe aksesorë tjerë.

“Në dallim prej vitit të kaluar, shitje ka pasur mirë. Një fluks më i madh nëpër dyqane ka qenë nga qytetarët e diasporës. Ata 15 muaj nuk kanë qenë në Kosovë dhe sivjet kanë shpenzuar më shumë. Diasporës duhet t’i falënderohemi. Por, ka raste që qytetarët blejnë ari si rezervë sepse investimi më i qëllueshëm është metali i çmuar”, ka thënë ai.

Ministria e Tregtisë dhe Industrisë nuk ka treguar për numrin e dyqaneve që merren me këtë veprimtari në Kosovë.

Përveç qytetarëve që, në mënyrë individuale sigurojnë rezerva të arit, një veprim të tillë e bëjnë dhe shtetet. Republika e Kosovës është i vetmi vend në rajon që nuk ka rezerva të arit. Serbia ka 19.8 tonë rezerva ari, Maqedonia e Veriut 6.9 tonë, Bosnje dhe Hercegovina 3 tonë dhe Shqipëria 1.6 tonë./Koha.net

Read Previous

Vuçiq takohet me Erdoganin bisedojnë edhe për Kosovën

Read Next

Arsimi i lartë pa pagesë, ekspertët me qëndrime të ndryshme rreth kësaj çështjeje