Asambleja e Përgjithshme e OKB-së miraton deklaratën për të përshpejtuar objektivat e zhvillimit të qëndrueshëm

Tani është koha për një plan global, për të shpëtuar Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDG), të cilat janë mjerisht jashtë rrugës në gjysmë të rrugëtimit drejt afatit të tyre 2030.

Kështu deklaroi Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së António Guterres, gjatë një fjale të tij çelëse, në javën më të rëndësishme diplomatike të vitit, ku pritet edhe zhvillimi i Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara.

Guterres po fliste në hapjen e një forumi të nivelit të lartë në selinë e OKB-së, ku liderët botërorë miratuan një deklaratë politike për të përshpejtuar veprimet, në mënyrë që të arrihen 17 qëllimet, të cilat synojnë të nxisin prosperitetin ekonomik dhe mirëqenien për të gjithë njerëzit duke mbrojtur mjedisin. .

“SDG-të nuk janë vetëm një listë synimesh. Ata bartin shpresat, ëndrrat, të drejtat dhe pritjet e njerëzve kudo”, tha ai.

Kthim prapa

Udhëheqësit botërorë miratuan SDG-të në vitin 2015, duke premtuar se nuk do të lënë askënd pas. Qëllimet përfshijnë dhënien fund të varfërisë ekstreme dhe urisë, sigurimin e aksesit në ujë të pastër dhe kanalizime, si dhe energjinë e gjelbër, dhe ofrimin e arsimit cilësor universal dhe mundësive të të mësuarit gjatë gjithë jetës.

Çdo qëllim përmban objektiva, me 169 në përgjithësi, por ai paralajmëroi se aktualisht vetëm 15 për qind janë në rrugën e duhur, ndërsa shumë po shkojnë në të kundërt.

Guterres tha se deklarata politike përfshin një angazhim për financimin e vendeve në zhvillim dhe mbështetje të qartë për propozimin e tij për një Stimul SDG prej të paktën 500 miliardë dollarë në vit, si dhe një mekanizëm efektiv për lehtësimin e borxhit.

Ai më tej bën thirrje për ndryshimin e modelit të biznesit të bankave të zhvillimit shumëpalësh për të ofruar financa private me tarifa më të përballueshme për vendet në zhvillim dhe miraton reformën e arkitekturës ndërkombëtare të financave të cilën ai e ka etiketuar “të vjetëruar, jofunksionale dhe të padrejtë”.

“Kjo mund të jetë një ndryshim i lojës në përshpejtimin e progresit të SDG,” tha ai.

Miliona janë ende të uritur

Shefi i OKB-së theksoi nevojën për veprim në gjashtë fusha kritike, duke filluar me trajtimin e urisë, të cilën ai e quajti “një njollë tronditëse për njerëzimin dhe një shkelje epike e të drejtave të njeriut”.

“Është një aktakuzë e secilit prej nesh, që miliona njerëz po vdesin nga uria në këtë kohë,” shtoi ai.

Sekretari i Përgjithshëm tha se tranzicioni në energjinë e rinovueshme nuk po ndodh mjaftueshëm shpejt, ndërsa përfitimet dhe mundësitë e digjitalizimit nuk po përhapen mjaftueshëm.

Arsimi nuk mund të presë

Në të njëjtën kohë, shumë fëmijë dhe të rinj në mbarë botën janë viktima të arsimit me cilësi të dobët, ose të mungesës së arsimit fare, vazhdoi ai, përpara se të vinte në qendër të vëmendjes nevojën për punë të denjë dhe mbrojtje sociale.

Së fundi, ai bëri thirrje për t’i dhënë fund luftës kundër natyrës dhe “krizës së trefishtë planetare” të karakterizuar nga ndryshimet klimatike, ndotja dhe humbja e biodiversitetit.

Sigurimi i barazisë gjinore

“Përfundimi i të gjitha këtyre tranzicioneve është nevoja për të siguruar barazi të plotë gjinore,” tha ai.

“Ka kaluar shumë kohë për t’i dhënë fund diskriminimit, për të siguruar një vend në çdo tryezë për gratë dhe vajzat dhe për t’i dhënë fund plagës së dhunës me bazë gjinore”.

Guterres theksoi reagimin e OKB-së për çdo fushë, duke përfshirë iniciativat për të transformuar sistemet globale të ushqimit në mënyrë që të gjithë të kenë akses në një dietë të shëndetshme.

Përpjekjet e tjera përqendrohen në rritjen e investimeve në tranzicionin e energjisë së rinovueshme, promovimin e aksesit në internet për të gjithë, krijimin e 400 milionë “punëve të mira” të reja dhe zgjerimin e mbrojtjes sociale për mbi katër milionë njerëz.

/albanianpost/

Read Previous

Zelenskyy udhëton në SHBA për samitin e OKB-së

Read Next

FSHF nis “garën”, Shqipëria vend kandidat për organizimin e një Kampionati Evropian