Von der Leyen prezanton katër shtyllat e BE-së për Ballkanin Perëndimor

Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen ka marrë pjesë sot në forumin për siguri Globsec në Bratisllavë.

Gjatë fjalës së saj ka thënë se tensionet e fundit në Kosovë janë sigurisht shqetësuese.

“I bëj thirrje të gjitha palëve që të largohen nga konfrontimi dhe të marrin masa për të rivendosur qetësin. Sot dua të paraqes një nismë të re për të kapur këtë moment të rëndësishëm në rajon. Është një plan i ri rritjeje për Ballkanin Perëndimor. Ne duam të ndërtojmë mbi progresin e arritur në muajt e fundit”, u shpreh Von der Leyen.

Von der Leyen shtoi se sot ka një ndërgjegjësim të ri brenda Bashkimit Evropian, dhe se në në fund e kuptojmë se nuk mjafton vetëm të presim që miqtë tanë jashtë Unionit të afrohen me ne.

“Nuk mjafton të thuhet se dera është e hapur. Ne gjithashtu duhet të marrim përgjegjësinë për t’i sjellë anëtarët aspirantë të Unionit tonë shumë më afër nesh. Valët tronditëse të dërguara nga lufta e agresionit të Putinit kanë arritur edhe tek gjashtë partnerët tanë të Ballkanit Perëndimor. Por kjo vetëm sa na ka afruar më shumë. Ne shtrimë në Ballkanin Perëndimor të njëjtat masa solidariteti që kemi marrë brenda Bashkimit tonë”, ka deklaruar Von der Leyen.

Ajo tha propozoi edhe planin e zgjedhimit të BE-së i cili bazohet në katër shtylla.

“Plani i rritjes që ne propozojmë sot bazohet në katër shtylla: Së pari, për ta afruar Ballkanin Perëndimor me tregun e përbashkët të BE-së. Së dyti, për të thelluar integrimin ekonomik rajonal. Së treti, për të përshpejtuar reformat themelore. Dhe së katërti, për të rritur fondet e para-anëtarësimit. Në një farë mase kjo është një qasje e re për Bashkimin Evropian: Ne nuk kërkojmë vetëm nga partnerët tanë të ndërmarrin hapa të rinj drejt nesh. Ne gjithashtu bëjmë një hap të madh drejt tyre”, tha Von der Leyen.

Presidentja e Komisionit Evropian shtoi se qëllimi i përbashkët është të përshpejtojmë rrugëtimin e tyre drejt BE-së dhe për këtë ne e afrojmë Bashkimin tonë me Ballkanin Perëndimor.

“Për të gjitha vendet që iu bashkuan BE-së në dy dekadat e fundit, aksesi në tregun e vetëm ka qenë shtytësi kryesor i rritjes ekonomike. Por vendet që tashmë janë në një rrugë premtuese në BE duhet të përfitojnë gjithashtu nga tregu ynë i vetëm. Për shembull, Ballkani Perëndimor mund t’i bashkohet tregut tonë të vetëm digjital në fusha të tilla si tregtia elektronike ose siguria kibernetike. Ne mund të lehtësojmë tregtinë tonë në mallra dhe pagesa. Unë dua që tregu ynë i vetëm të jetë një shtytës i ndryshimit, jo vetëm për vendet që tashmë i janë bashkuar familjes, por edhe për ata që janë ende në rrugën e tyre.

Kjo lidhje më e ngushtë me tregun tonë të vetëm duhet të shkojë paralelisht me një treg të përbashkët rajonal. Një treg i përbashkët rajonal është vendimtar për të zhbllokuar potencialin ekonomik të rajonit. Është thelbësore që Ballkani Perëndimor të bëhet një vend më tërheqës për investitorët evropian. Dhe, nëse bazohet në rregullat dhe standardet e BE-së, ky treg i përbashkët rajonal mund të ndihmoj gjithashtu në përshpejtimin e anëtarësimit në Bashkimin tonë. Ne duam t’i ofrojmë Ballkanit Perëndimor disa nga avantazhet e anëtarësimit paraprakisht. Por kjo do të thotë se edhe disa kërkesa të anëtarësimit duhet të plotësohen paraprakisht. Disa nga reformat që janë pjesë e procesit të anëtarësimit janë kyçe për besimin e investitorëve”, tha ajo.

Von der Leyen shtoi se rajoni i Ballkanit Perëndimor ka një potencial të madh për t’u diversifikuar larg karburanteve fosile ruse.

“Por ata duhet të rrisin efikasitetin e energjisë, të përshpejtojnë diversifikimin dhe të përshpejtojnë vendosjen e më shumë burimeve të rinovueshme. Ballkani Perëndimor mund t’i arrijë të dyja: pavarësinë energjetike nga Rusia dhe harmonizimin më të ngushtë me Bashkimin Evropian për të përshpejtuar anëtarësimin.

Pika ime e fundit është e drejtpërdrejtë. Ne jemi të gatshëm të mbështesim Ballkanin Perëndimor me rritjen e fondeve para anëtarësimit. Ka një nevojë të madhe për investime në Ballkanin Perëndimor. Këto investime do ta bëjnë jetën e njerëzve më të mirë. Dhe ata gjithashtu do të qetësojnë rrugën drejt Bashkimit tonë. Për këtë arsye, ne duhet të rrisim burimet e dedikuara për Ballkanin Perëndimor. Në këto kohë të trazuara, ky plan me 4 pika është oferta e duhur për Ballkanin Perëndimor. Zonja dhe zotërinj, Historia është në lëvizje. Putini donte të kapte Ukrainën për Rusinë. Ai llogariti se Bashkimi Evropian thjesht do ta pranonte atë. Në vend të kësaj, Ukraina rezistoi me guxim dhe po e mposht atë”, u shpreh Von der Leyen.

Ajo në fund shtoi se Ukraina do të dalë më e fortë nga kjo luftë.

“Turma të mëdha po valëvitin flamujt evropianë në Moldavi dhe Gjeorgji, ku dëshira për një vend në Bashkimin Evropian tregohet me vendosmëri. Ballkani Perëndimor dhe Bashkimi po afrohen gjithnjë e më shumë. Ky është momenti për të kapur, për të krijuar një Evropë më të bashkuar”, u shpreh Von der Leyen.

/Telegrafi/

Read Previous

Gjukanoviq do të jetë president nderi i Malit të Zi – me 70 për qind të pagës, zyrë speciale dhe eskortë zyrtare policore

Read Next

Situata në veri, reagon Akademia e Shkencave të Kosovës: Serbia mbetet faktor destabilizues në Kosovë dhe në Ballkanin Perëndimor