Vaksinimi ndaj Covid-19 pa përdorur gjilpëra!

Kërkuesit në Holandë po zhvillojnë teknologjinë lazer për të mundësuar injeksione “pa dhimbje” dhe pa gjilpërë. Ata mendojnë se gjetjet do bëjnë përparim dhe do lehtësojnë frikën e njerëzve nga shpimi.

“Gun Bubble” përdor një lazer për të shtyrë pikat e vogla nëpër shtresën e jashtme të lëkurës, tha David Fernandez Rivas, një profesor në universitetin Twente dhe bashkëpunëtor kërkimor në Institutin e Teknologjisë në Masaçusets që themeloi idenë.

Procesi është më i shpejtë se pickimi i mushkonjës dhe “nuk duhet të shkaktojë dhimbje” sepse mbaresat nervore në lëkurë nuk preken, tha ai, duke shtuar se kjo do të studiohej më tej.

“Brenda një milisekondi, gota që përmban lëngun nxehet me një lazer, krijohet një flluskë në lëng, duke e shtyrë lëngun jashtë me një shpejtësi prej të paktën 100 km në orë”, u shpreh ai gjatë një interviste në laboratorin e tij. “Kjo na lejon të depërtojmë në lëkurë pa dëme dhe pa asnjë plagë.”

Rivas pret që shpikja jo vetëm që do të ndihmojë më shumë njerëz të vaksinohen, por gjithashtu do të parandalojë rrezikun e kontaminimit nga gjilpërat e pista, si dhe do të zvogëlojë mbeturinat mjekësore.

Testimi në mostrat e indeve është kryer me sukses me një shumë prej 1.5 milion eurosh të Bashkimit Evropian. Një kërkesë për financim për të filluar testimin njerëzor me vullnetarët pritet të paraqitet këtë muaj.

Një kompani e re fillestare do të bashkëpunojë me industrinë farmaceutike për të testuar dhe tregtuar teknologjinë “Bubble Gun”.

Sidoqoftë, për fat të keq, mund të duhen 1-3 vjet që metoda të jetë e disponueshme për publikun e gjerë, në varësi të përparimit të kërkimit dhe çështjeve rregullatore.

Afërsisht një në pesë holandezë ka frikë nga gjilpërat dhe ekspertët thonë se “fobia e gjilpërave është më e zakonshme nga sa mund të mendoni.” Njerëzit thjesht kanë turp ta pranojnë.

Burimi: Reuters

Read Previous

Hyseni: Borrell nuk mund të sillet sikur të ishte prokuror apo komandant policie në Kosovë

Read Next

UEFA e rikujton golin e jashtëzakonshëm të Rashicës