Si ndihmoi Mark Zuckerberg në ndryshimin e rezultateve të zgjedhjeve presidenciale në SHBA?

Drejtori ekzekutiv i Facebook, Mark Zuckerberg shpenzuan gati 420 milionë dollarë në organizata jofitimprurëse për të ndihmuar demokratët të fitojnë zgjedhjet presidenciale të vitit 2020.

Zuckerberg, 37 vjeç dhe gruaja e tij Priscilla Chan, 36 vjeç, dhuruan 419.5 milionë dollarë Qendrës për Teknologji dhe Jetë Qytetare (CTCL) dhe Qendrës për Inovacionin dhe Kërkimin Zgjedhor (CEIR), jofitimprurëse që siguruan grante për qarqet dhe ndihmuan në financimin e administrimit të zgjedhjet.

Hulumtimi tregon se qarqet fituese të presidentit aktual amerikan, Joe Biden kishin tre herë më shumë gjasa për të marrë fonde nga organizatat sesa ato të ish-presidentit, Donald Trump, dhe demokratëve thuhet se iu dha një nxitje e konsiderueshme në shtetet e lëkundura përmes promovimit të praktikave që zakonisht kanë favorizuar votuesit e tyre, siç është votimi me postë elektronike, raporton nypost.

Raporti i ‘bombës’ ka ngjallur zemërim tek republikanët të mërkurën, ku guvernatorin e Floridas, Ron DeSantis ‘shpërtheu’ ndaj themeluesit të Facebook gjatë një konference për shtyp.

“Pra, Zuckerberg, shpenzoi mbi 400 milionë dollarë përmes kuotave, organizatave jofitimprurëse, për të ndihmuar administratën zgjedhore”, tha DeSantis.

Ndërsa CTCL dhe CEIR janë të dyja organizata jopartiake, raporti i quan organizatat jofitimprurëse ‘demonstruese ideologjike’ dhe pretendon se të dyja të kenë kontribuar në fitoren e Joe Biden në 2020.

Fondet e Zuckerberg mund të kenë ndihmuar në marrjen e më shumë votave në Arizona, të cilat Biden i fitoi me 10.000 dhe Gjeorgjinë, të cilat i fitoi me 12.000, sipas analizës së Institutit të Kërkimeve Zgjedhore Caesar Rodney – një qendër studimi me qendër në Delaware.

Iniciativa Zuckerberg i dha 350 milion dollarë CTCL në vitin 2020 – ndërsa buxheti i organizatës jofitimprurëse në 2018 ishte vetëm 1.4 milion dollarë. Një total prej 64.2 milion dollarë të parave të Zuckerberg u shpërndanë nga CEIR në 22 shtete dhe Distriktin e Kolumbisë.

Kontributet e Zuckerberg për grupet pothuajse përputheshin me financimin federal dhe shtetëror për shpenzimet e zgjedhjeve të lidhura me COVID-19, të cilat arritën në 479.5 milion dollarë gjatë zgjedhjeve të vitit 2020.

Pavarësisht se CTCL dhe CEIR janë regjistruar si organizata jopartiake, analiza e Institutit zbuloi se grupet i ndanin paratë e tyre në zonat kryesisht Demokratike.

CTCL siguroi 25 qarqe me 1 milion dollarë ose më shumë grante në Arizona, Gjeorgji, Michigan, Karolinën e Veriut, Pensilvania, Teksas dhe Virginia, me një total prej 87.5 milion dollarë në grante. Biden fitoi 23 nga ato qarqe në zgjedhje.

Brown County në Wisconsin, të cilin Trump e fitoi, mori një grant prej 1.1 milion dollarësh nga organizata jofitimprurëse, e cila arriti në vetëm 1.2 përqind të granteve të ofruara brenda 25 qarqeve.

Por brenda qarkut, pabarazitë e financimit ishin të mëdha. Kështjellat republikane, si qarqet Denton dhe Collin, nuk u përfshinë në studimin e Institutit pasi nuk morën fonde CTCL. Instituti gjithashtu zbuloi se qarqet e Biden kishin 3.5 mundësi më shumë për të marrë fonde nga CTCL. Një total prej 64.2 milion dollarë të parave të Zuckerberg u shpërndanë nga CEIR në 22 shtete dhe Distriktin e Kolumbisë. /Telegrafi/

Read Previous

Miratohet projekti për restaurimin e Urës së Niçës në Pogradec

Read Next

Inspektorati Policor nis hetimet për rrjedhjen e informacioneve për operacionin në veri të Kosovës