NASA mbledh Komitetin e Posaçëm për UFO

Vitin e kaluar NASA formoi një panel për të studiuar “fenomene ajrore të paidentifikuara”, to përshkruara si UFO. Sot mbahet takimi i parë publik në lidhje me të dhënat e mbledhura të cilat do të botohen në javët e ardhshme.

Ky organ prej 16 anëtarësh, i cili përfshin ekspertë nga fusha që variojnë nga fizika në astrobiologji, u formua qershorin e kaluar për të shqyrtuar pamjet e UFO-ve dhe të dhëna të tjera të mbledhura nga sektorët civilë të qeverisë dhe tregtisë.

Takimi i sotëm, i cili pritet të zgjasë 4 orë, do të fokusohet “në diskutimet përfundimtare përpara se ekipi i pavarur kërkimor i agjencisë të lëshojë një raport këtë verë”, tha NASA.

Ky është hetimi i parë që komisioni po kryen nën kujdesin e agjencisë amerikane të hapësirës për një çështje që administrata dikur e kufizonte kompetencën ekskluzive dhe sekrete të zyrtarëve ushtarakë dhe të sigurisë kombëtare.

Studimi i NASA-s vjen me një bashkëpunim me Pentagonin për të hetuar për fenomenet ajrore të paidentifikuara (UAP), të cilat janë dokumentuar vitet e fundit nga pilotët e avionëve ushtarakë dhe janë analizuar nga zyrtarët e mbrojtjes dhe inteligjencës amerikane.

Përpjekjet paralele të NASA-s dhe Pentagonit, theksojnë një përmbysje të administratës pas dekadave të hedhjes poshtë të raporteve për pamjet e objekteve të paidentifikuara fluturuese (ATIA, UFO) që datojnë në vitet 1940.

Termi UFO, lidhet prej kohësh me disqet fluturuese dhe alienët, tani është zëvendësuar në zhargonin e qeverisë me termin UAP (Fenomene Ajrore të Paidentifikuara).

Ndërsa misioni shkencor i NASA -s u pa nga disa si premtues për një qasje më të hapur ndaj një teme të trajtuar prej kohësh si tabu nga strukturat e mbrojtjes, agjencia hapësinore amerikane e bëri të qartë që në fillim se nuk do të nxirrte përfundime të shpejta.

“Nuk ka asnjë provë që UAP-të janë me origjinë jashtëtokësore,” tha NASA në njoftimin e formimit të panelit qershorin e kaluar.

Në deklaratat e saj më të fundit, agjencia prezantoi një ndryshim të mundshëm në vetë akronimin UAP, duke iu referuar atij si një shkurtim për “Fenomene Anomali të Paidentifikuara”. Kjo do të thotë që mund të përfshihen pamje të tjera nga ato që duket se ndodhin në ajër.

Megjithatë, në njoftimin e takimit të sotëm, NASA tha se i përcakton UAP-të “si vëzhgime të ngjarjeve në qiell që nuk mund të identifikohen si avionë ose si fenomene të njohura natyrore nga një këndvështrim shkencor”.

Zyrtarët amerikanë të mbrojtjes kanë thënë se përpjekja e fundit e Pentagonit për të hetuar pamje të tilla ka rezultuar në hetimin e qindra raporteve të reja, megjithëse shumica mbeten të pashpjeguara.

Kreu i Zyrës së re të Pentagonit për Zgjidhjen e Anomalive në Gjithë Domenet (AARO) ka deklaruar se ekzistenca e jetës inteligjente jashtëtokësore nuk është përjashtuar, megjithatë asnjë nga shikimet e objekteve fluturuese të paidentifikuara nuk ka dhënë prova se ato ishin me origjinë jashtëtokësore. /abcnews.al

Read Previous

Haxhiu raporton para anëtarëve të Komisionit Parlamentar për Integrim Evropian për reformat në drejtësi

Read Next

Hill: Kosova do t’i bartë pasojat sepse nuk i dëgjoi këshillat e SHBA-së