FOTO/ Arkeologët egjiptianë zbulojnë qytetin ‘e plotë’ romak

Arkeologët egjiptianë thanë se kishin zbuluar një “qytet banimi të plotë nga epoka romake” 1800-vjeçar në zemër të qytetit jugor të Luksorit.

Qyteti, që daton në shekullin e dytë dhe të tretë, është “qyteti më i vjetër dhe më i rëndësishëm i gjetur në bregun lindor të Luksorit”, sipas Mostafa Waziri, kreu i Këshillit Suprem të Antikiteteve të Egjiptit.

Arkeologët zbuluan “një numër ndërtesash banimi”, si dhe “dy kulla pëllumbash” — një strukturë e përdorur për të strehuar pëllumba dhe një “një numër punishtesh metalike”.

Brenda punëtorive, studiuesit gjetën një koleksion poçesh, veglash dhe “monedha romake prej bronzi dhe bakri”.

Është një gjetje e rrallë arkeologjike në Egjipt, ku gërmimet – duke përfshirë bregun perëndimor të Luksorit, ku shtrihet Lugina e famshme e Mbretëreshave dhe Lugina e Mbretërve – janë më së shpeshti tempuj dhe varre.

Në prill 2021, autoritetet njoftuan zbulimin e një “qyteti të artë të humbur” 3000-vjeçar në bregun perëndimor të Luksorit, me ekipin arkeologjik që e quajti atë “qyteti antik më i madh” i zbuluar ndonjëherë në Egjipt.

Egjipti ka zbuluar disa site të mëdha arkeologjike në vitet e fundit.

Zbulimet kanë qenë një komponent kyç i përpjekjeve të Egjiptit për të ringjallur industrinë e tij jetike të turizmit pas viteve të trazirave politike, si dhe pas pandemisë COVID-19.

Planet e qeverisë – xhevahir kurorëzimi i të cilave është inaugurimi i vonuar prej kohësh i Muzeut të Madh Egjiptian në këmbët e piramidave në Giza – synojnë të tërheqin 30 milionë turistë në vit deri në vitin 2028, nga 13 milionë para pandemisë.

Vendi me 104 milionë banorë po vuan nga një krizë e rëndë ekonomike dhe industria e turizmit në Egjipt përbën 10 për qind të PBB-së dhe rreth dy milionë vende pune. /Albanianpost.com

Egypt archaeologists uncover 'complete' Roman city - Al-Monitor:  Independent, trusted coverage of the Middle East
Egypt archaeologists uncover 'complete' Roman city | Club of Mozambique
roman: 1800 year old Roman city unearthed at Luxor, Egypt. - The Economic  Times
Egypt Archaeologists Uncover 'Complete' Roman City | Asharq AL-awsat

Read Previous

Dhjetë produktet kryesore që eksportoi dhe importoi Kosova me Gjermaninë gjatë vitit 2022

Read Next

Juventusi rrezikon të përjashtohet nga garat evropiane