Ky shkrim është një reagim ndaj neglizhencës dhe pezullimit të implementimit të projektit “SEAMbiosis” për rregullimin e shtratit të lumit Krena në Gjakovë, fitues i konkursit ndërkombëtar Europan13 (2015) i punuar nga ekipi vendor Pula-Bucaliu-Luma. Ky reagim vjen pas publikimit të propozimit për rregullimin e shtratit te lumit Krena dhe përurimit të punimeve nga Komuna e Gjakovës në krye me z. Ardian Gjini, përmbajtja e të cilit neglizhon plotësisht projektin fitues të konkursit të iniciuar nga qeverisja e znj. Kusari-Lila. Si shembull ilustrues i proceseve të cilat përshkojnë konkurset e dizajnit urban dhe arkitektonik në Kosovë, kalimi nga konkursi i znj. Kusari-Lila në pseudo-shëtitoren e z. Gjini demonstron pamaturinë dhe paqëndrueshmërinë politike e institucionale kundrejt intervenimeve të mirëfillta urbane.

 Nga Rrita Pula, Erblin Bucaliu, Dea Luma

Artikulli i plotë: Mbi (ç)rregullimin urban të shtratit të lumit Krena në Gjakovë

 

Është shkruar shumë për arsimin, janë botuar edhe tekste, e më pak është shkruar për mësimdhënësin, për mësuesit që kanë bartur peshën e arsimimit të kombit. Është shkruar apo është folur diku diku edhe për sakrificën e mësimdhënsve në fillet e hapjes së shkollave shqipe dhe rrëfimet për mënyrën si janë shkolluar gjeneratat par nesh, për mënyrën e udhëtimit të mësimdhënseve  e nxënësve deri në shkollë, për objektet në të cilat ata kanë mësuar, tekstet apo mjetet e shkollës me të cilat janë shërbyer, krajatat nëpër të cilat kanë kaluar, kanë qenë gjithmonë intresante. Edhe në romanet e tyre, autorët shqiptar kanë sublimuar sakrificën e mësuesve për arsimin, shekuj me radhë.

Artikulli i plotë: 33 vite karrierë dhe profesionalizëm një jetë qe iu kushtua arsimit