Kulturë
Shkronjat

Historia e njeh një rajon shumë të rëndësishëm në Francë. Nga shekulli X ky rajon quhet Normandi, qëkur aty u vendosën vikingët normanë të ardhur prej Skandinavisë. Normanët – të cilët një shekull më vonë nuk ishin më shumë se disa dhjetëra mijëra vetë – e ndryshuan historinë e Evropës në mënyrë pozitive. Nga këtu nis rrugëtimi i çdo anglezi drejt Francës.

Prej shekullit XI, Normandia njihet si vend nga ku kanë filluar apo përfunduar invadimet ose zbarkimet ushtarake. Për historinë britanike, invadimi më i rëndësishëm ka qenë ai kur – pas Betejes së Hastingsit – normanët e pushtuan Anglinë në vitin 1066. Normanët vendosën rregull në ekonomi dhe në politikë, e cila gjë më vonë rezultoi në zhvillim të pandalshëm, deri në krijimin e Perandorisë Britanike. 1066 është numri që anglezët e mbajnë mend mirë sot: është ky viti që ndryshoi për të mirë historia e tyre dhe kur për herë të parë u pushtuan nga një popull dhe një shtet i huaj.