Historia e njeh një rajon shumë të rëndësishëm në Francë. Nga shekulli X ky rajon quhet Normandi, qëkur aty u vendosën vikingët normanë të ardhur prej Skandinavisë. Normanët – të cilët një shekull më vonë nuk ishin më shumë se disa dhjetëra mijëra vetë – e ndryshuan historinë e Evropës në mënyrë pozitive. Nga këtu nis rrugëtimi i çdo anglezi drejt Francës.

Artikulli i plotë: Reportazh nga Franca: Eleganca e Parisit, Shahadeti në derë të katedrales dhe bukë, verë e djathë

Libri “Enver Hoxha” i autorit Blendi Fevziu, i publikuar në vitin 2011 është padyshim një ndër librat më të shitur të viteve të fundit, dhe që ka ngjallur interesim të jashtzakonshëm. Me mbi 400 faqe dhe një biografi të detajuar për ish-diktatorin e Shqipërisë, Enver Hoxha, ai arriti të bëhej në një prej librave më dokumentues të së kaluarës së shqiptarëve.

Ky libër ka arrtiur të marrë vëmendjen edhe në shtetet e huaja.

Vet autori i librit, prezantuesi i njohur Blendi Fevziu ka bërë të ditur përmes rrjeteve sociale se revista akademike ruse i ka dedikuar katër faqe këtij libri, duke transmetuar në gjuhën ruse një përmbajtje të shkurtër të tij.

Ai është ndjerë shumë i lumtur për këtë fakt, ndonëse libri i tij ende nuk ka arritur të përkthehet për shitje jashtë vendit.

Ura e Terzive, e njohur edhe si “Ura e rrobaqepësve”, u ndërtua rreth vitit 1730 mbi lumin Erenik nga një rrobaqepës i njohur i një familjeje Terzi të Gjakovës.

Ndërtimi i urës zgjati dhjetë vjet. Mirëpo, sipas mbishkrimit arab në një gur të gdhendur, shënohet që ura është ndërtuar në fund të shekullit XV dhe ishte restauruar gjatë shekullit XVII nga Perandoria Osmane, përcjell KultPlus.

Në kuadër të programit të “Intervenimeve emergjente kulturore” në vitin 2015 u bë konsolidimi i urës nga CHwB Kosova. Intervenimet u fokusuan kryesisht në pjesët më të dëmtuara të strukturës të shkaktuara nga mos mirëmbajtja dhe vërshimet e viteve të fundit në lumin Erenik. Ky program u financua nga Prince Claus Fund.  

Nenkategorite

marketing